Neapolská pizza
nie je fast food

Neapolskú pizzu môžeme rozdeliť na dva smery - tradičný a moderný. Druhým smerom se uberá aj moja cesta. Je to síce oveľa komplikovanejšie, ale rozhodne zaujímavejšie. Príprava kvalitnej neapolskej pizze nie je ani jednoduchá ani rýchla. Vyžaduje si totiž čas a odhodlanie. Preto sa nepovažuje za fast food. Jej základom je dobre fermentované cesto, rôzne omáčky (najznámešou je Pomodoro z paradajok San Marzano) a topingy vo forme kvalitných šuniek, salám, syrov a zeleniny s jasným pôvodom.

Cesto, ktoré potrebuje čas

A to doslova! Aby bolo cesto dostatočne kvalitné, musí fermentovať aj niekoľko dní. Tento proces sa jednoducho nedá oklamať. Pri tvorbe cesta sa prísne sleduje teplota, dbá sa na dostatočnú hydratáciu a používajú sa nové techniky a postupy. Vďaka tomu je cesto chutnejšie, vláčnejšie a hlavne ľahko stráviteľné. 

Výsledný efekt je ohromujúci - vysoké okraje, tenké a lahodné cesto uprostred.
Typickým poznávacím znakom neapolskej pizze sú tiež čierne spálené "škvrny" na okrajoch cesta. Vtedy viete, že sa upiekla dobre.

Paradajky San Marzano,
sopečný klenot

Neboli by to Taliani, ak by umenie pestovania paradajok nepovýšili na novú úroveň. Príbeh o paradjkách San Marzano je veľmi zaujívavý, ale pre nás je dôležité vedieť, že sa ako jediná odroda spolu s Pomodorino del Piennolo del Vesuvio môže používať ako základ pre neapolskú pizzu. 
Paradajky San Marzano sa pôvodne pestovali na sopečených pôdach sopky Vezuv, čo im dodáva typickú chuť.  V porovnaní s klasickými paradajkami sú paradajky San Marzano chuťovo výrazné, sladšie a obsahujú menej acidity.
Dnes sú ich označenie a pôvod prísne chránené ochrannou značkou DOP.

Sezónne a
lokálne suroviny 

Moje suroviny sú väčšinou sezónne a snažím sa vytvoriť most medzi južným Talianskom a naším domovom, Slovenskom. Aby som zachoval kúsok Talianska na mojej pizzi, nakupujem originálne talianske syry, šunky a salámi ako sú napríklad: mozzarela Fior di Latte, Pancetta Affumicata, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, Prosciuto Cotto, Provolone Piccante, Ventricina a iné. Verím v lokálnych výrobcov syrov, pestovateľov zeleniny, ktorých máme u nás veľmi šikovných a rovnako milujem vzácnosť niektorých produktov, ktoré nájdete len na sopečnej pôde, ako sú napríklad naše paradajky San marzano. Uprednostňujem kvalitu a originalitu pred kvantitou, aby som zostal verný talianskému odkazu o kvalitnej kuchyni a svojmu vlastnému presvedčeniu.
Professional Photo by 
Roman Beluš
© 2024 Neapolka s.r.o.
 | Vytvorilo TATRAN STUDIO.
Táto stránka je chránená za pomoci reCAPTCHA a vzťahujú sa na ňu podmienky ochrany osobných údajov a podmienky poskytovania služieb spoločnosti Google.